Het wijnmaken en bottelen

Op de dag van de pluk worden de druiven na een korte schilweking geperst. De most (sap en resten van geperste druiven) gaat direct na persing in een 100% roestvrij stalen vat en is dan lichtroze. Op de dag na de persing zijn de meeste vaste delen in de most naar de bodem gezakt en hevelen we over naar ons andere roestvrijstalen vat. Kort daarna start de vergisting die plaats vindt bij 16 – 18 graden Celsius. De vergisting duurt circa 2 weken. Daarna blijft de wijn enkele maanden op de lie rijpen, tot de botteling. Na een natuurlijke klaring met bentoniet wordt de wijn ongefilterd gebotteld. Het is aldus een heel natuurlijk gemaakte wijn.

Op 30 april 2023 hebben we de wijn gebotteld. We hebben gekozen voor nieuwe kurken, nieuwe (zwarte) capsules en een geheel vernieuwd etiket. Het bottelen is met de oogstdag een hoogtepunt voor ons wijnboeren. Het resultaat van een jaar hard werken mag de fles in en eindelijk kan iedereen genieten van ons product.

Jaargang 2022 heeft een alcoholpercentage van 11,5%. Het is het beste jaar geworden in onze korte historie. Zowel qua kwantiteit als kwaliteit steekt de wijn met kop en schouders uit boven eerdere jaargangen.

Wat ons betreft de ultieme zomerwijn waar we bijzonder trots op zijn!

jj